
Még fontosabb lett a magyar hal fogyasztása, mint eddig (Hangoló 2020.04.06.) - Karc FM
2020. április. 6.
06:00
-
09:00
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője a Karc FM-en kifejtette, a járvány miatt az ágazat a korábbiaknál is nehezebb heteket, hónapokat él át. Ennek ellensúlyozására kérték az Agrárminisztériumot, hogy támogassa az el nem adott halak további ellátását, illetve a már leölt állatok tárolását, valamint a gazdálkodóknál a munkaerő megtartását. Most ugyanis sokan – a bevételeik hiányában – elbocsáthatják a dolgozóikat, akikre azonban pár hónap múlva már ismét nagy szükség lenne. Lévai Ferenc továbbá azt is hozzátette: az ágazatnak sokat jelentene, ha az uniós pénzek elbírálása és odaítélése gyorsabban zajlana.Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szektort a lakosság is támogathatja, ha több halat vásárol és fogyaszt, ami szerinte most, hogyan sokan otthonról dolgoznak talán könnyebb lehet, mert szívesebben foglalkozhatnak a bonyolultabbnak vélt fogások elkészítésével. Ebben egyébként segítséget nyújt a kapjra.hu oldal is, ahol jó tanácsokat és recepteket is lehet találni.
Lévai Ferenc megismételte: a hal sokféleképpen járulhat hozzá az immunrendszer erősítéséhez, miközben egy friss uniós kutatás szerint a magyar hal a legtisztább európai fehérjék egyike, hiszen könnyen nyomon követhető a tótól vagy medencétől egészen a tányérig. Ráadásul az akvakultúra egyébként is fejlődési pályára állt, így folyamatosan tudja garantálni a minőséget és a mennyiséget is. Csakhogy a koronavírus miatti korlátozások erre az ágazatra is hatnak. A kiskereskedelemben visszaesés tapasztalható, hiszen üresek a pultok, nincs rendelés és az egyik legnagyobb felvásárló piac, az éttermek is bezártak. Emiatt a várakozásuk szerint még húsvétkor is csak az előző évi forgalom 30%-át könyvelhetik majd el.
Lévai Ferencet Pelyach Gergely kérdezte.